Kimi Räikkösen kausi 2015 – mitä jäi käteen?

Pitkä ja raskas kausi 2015 on nyt takana ja nnen uutta kautta on hyvä käydä läpi Kimi Räikkösen mennyt kausi 2015. Kuuluuko Kimi vielä sarjan parhaisiin vai ajavatko muut jo ohi? No, vastaus tähän kysymykseen on selvä ja samaa mieltä ovat suurin osa F1-faneista. Kimi on formuloiden valopilkku ja ei taatusti ole sanonut viimeistä sanaansa formulapiireissä. Monet veikkasijat Kimiä mitalipallille kauden kilpailuhin, mutta sekä meidän että vedolyöjien harmiksi tätä ei tapahtunut.  Formula-1 ja muusta vedonlyönnistä enemmän täällä. Tsekataan mitä kausi 2015 toi tullessaan:

Alku aina hankala

Kausi avattiin Australiasta Melbournen radalta. Räikkösen aika-ajojen viides sija oli kohtuullinen, mutta itse kisasta ei sitten tullut yhtään pistettä Räikkösen jouduttua keskeyttämään kisan kierroksella 40.  Jo tässä vaiheessa nähtiin Mercedesten voima ja mahti ja useat veikkaussivustot antoivat pienimmät kertoimet Mercedeksen ja Lewis Hamiltonin mestaruudesta.

Malesiassa Kimille kävi aika-ajoissa kylmät ja Räikkönen tipahti jo Q2 –osiossa, joten lähtöruutu oli lopulta 11. Kisassa Kimi näytti taas suomalaista sisua ja nosti itsensä peräti neljänneksi. Siirryttiin Kiinan osakilpailuun, jossa Kimi hävisi niukasti toiselle suomalaiselle, Valtteri Bottakselle. Kimin aika-ajosijoitus, sia kuusi, kohentui kisassa kahdella pykälällä ja maalissa Kimi oli Mercedesten ja tallikaveri Sebastian Vettelin jälkeen siis neljäs.

Kauden ensimmäinen palkintopallisijoitus

Kiinasta F1-karavaani siirtyi lähemmäksi Eurooppaa ja Bahrainiin. Räikkösen sijoitus aavikkoradalla aika-ajoissa tuttu neljäs sija, mutta maalissa Iceman oli sitten kakkonen ja pääsi juhlimaan palkintopallille Mercedes-kuskien Nico Rosberg ja Lewis Hamilton kanssa. Espanjassa aika-ajoissa tuli Kimille lievä epäonnistuminen, sillä seitsemäs sija ei tyydyttänyt ketään. Kisan loppujärjestyksessä Valtteri Bottas pysyi Kimin edellä ja sijoitus oli lopulta viides. Kimiä ei hymyilyttänyt.

Tästä matkattiin rapakon taakse Kanadaan, jossa auto numero 7 onnistui aika-ajoissa parhaiten Ferrareista. Tallikaveri Sebastian Vettel jäi kauaksi taakse lähtöruutuun 18., Kimin ollessa kolmas. Itse kisassa sijoitus putosi yhden sijan. Palattiin takaisin Eurooppaan ja Englantiin, jossa ajettiin Silverstonen kisa. Aika-ajot menivät Kimiltä vielä kohtuullisesti (sija 5.), mutta itse kisassa tuli taantuminen sijalle 8. ja eroa ykköseen tuli yli kierros.

Isot pettymykset Unkarissa, Spassa ja Monzassa

Unkarin kisassa Kimillä oli mainiot mahdollisuudet nousta jopa voittoon viidennestä ruudusta, mutta tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen sijoitus oli lopulta 18. keskeytyksen myötä. Belgiassa Ferrarilla epäonnistui lähes kaikki, Kimi oli aika-ajoissa 16. ja itse kisassa 7. Kimin suosikkirata ei tällä kertaa tuonut himoittua menestystä, vaikka odotukset olivat kovat.

Belgiasta siirryttiin Monzaan ja Ferrarin kotiradalle. Räikkönen nappasi upeasti kakkospaikan, mutta lähdön totaalihyytyminen pudotti Kimin joukon hännille. Ohitusnäytöksen jälkeen lopulta viides tila, mihin olisikaan rahkeet riittäneet jos auto olisi lähtenyt normaalisti liikkeelle?

Singaporen upea iltarata toi Kimille kauden toisen palkintopallipaikan, Kimin ollessa aika-ajojen tapaan kolmas. Mercedesten jäädessä lähes sensaatiomaisesti ulos palkintopallilta. Siirryttiin Japaniin ja siellä Jäämiehen aika-ajosuoritus ei ollut mikään jäätävä, kuudes sija. Kisassa nousua tuli pari pykälää, mutta kahta Mercedestä ja toista Ferraria vastaan Kimillä ei kisassa ollut oikeastaan mitään palaa.

Kolarointia Venäjällä, USA:ssa ja Meksikossa

Venäjän ja Sotschin kisa tarjosikin sitten Kimin kannalta melkoista rallia. Aika-ajosijoitus viides ja viimeisen kierroksen törmäys Valtteri Bottaksen kanssa puhutti Formulapiirejä. Kimille rankkua ja lopulta sija 8. Venäjältä siirryttiin USA:n osakilpailuun ja märissä olosuhteissa Räikkönen ensin aika-ajoissa 18. ja sen jälkeen lopulta kisassa keskeytys seinään ajon ja jarrujen kuumenemisen takia. USA:n osakilpailusta pitkästä aikaa taas Meksikoon ajamaan, jossa SM-sarjalaiset Bottas ja Räikkönen kolaroivat jälleen. Tällä kertaa sillä seurauksella että Kimi joutui jättämään4 punaisen Ferrarin radan varteen. Jo aika-ajot menivät pieleen sillä sija 19. tarkoitti lähtöä porukan perältä.

Loppukaudesta taas parannusta

Brasiliassa palattiin jo hieman ”back to normal” -kaavaan kun Kimi oli aika-ajoissa 4. ja sama sija säilyi kisan loppuun saakka. Kauden päättäneessä Abu Dhabin kisassa Kimin suoritus parani entisestään kun aika-ajoissa tuli 3. sija ja kausi päättyi palkintopallisijaan.
1
Koko kaudella Kimi keräsi yhteensä 150 pistettä. 5 kisaa meni pisteittä ja kolme kertaa Kimi pääsi kauden aikana palkintopallille. Toivotaan että kaudella 2016 Kimi Räikkönen nappaa vähintään tuplasti enemmän pisteitä ja palkintopallisijoja voi tulla vaikkapa joka kisasta. Tällä kaudella tallikaverille tuli tappiota 128 pistettä, joka on aivan liikaa.

Kimiltä kuultiin kauden aikana jälleen legendaarisia lausahduksia tiimiradiossa ja sama jatkuu taatusti tulevalla kaudella. Uusi kausi alkaa jo 20.3.2016!

Kimin viralliset kotisivut