Tulevan formulakauden ennakkotunnelmia

Uusi vuosi on alkanut todella vauhdikkaasti F1:sten osalta. Vaikka tänä vuonna ei ole vielä ajettu yhtään osa-kilpailua, on mediassa riittänyt mielenkiintoisia uutisia etenkin suomalaiskuskeihin liittyen.

Hieno alku vuodelle 2017

Kimi Räikkönen on kerännyt palstatilaa mediassa vuodenaikaan nähden todella paljon. Vuosi alkoi hänen osaltaan upeasti urheilugaalassa. Jäämies palkittiin 16 vuotta jatkuneesta kilpaurastaan erikoispalkinnolla, kun hänet nimettiin Suomen urheilun lähettilääksi. Monien paikalla olleiden ja kotoa gaalaa seuraavien yllätykseksi Kimi oli itse paikan päällä noutamassa palkintoa. Tällä kertaa Räikkönen ei suihkuttanut shampanjaa voiton merkiksi, vaan sen sijaan piti hienon ja vilpittömän kiitospuheen gaalaväen edessä. Upea hetki Kimille ja suomalaiselle moottoriurheilulle!

Vain joitain päiviä tämän jälkeen uutisoitiin Kimin osallistuneen Arena Centerin järjestämään salibandyliigan otteluun Helsingissä. Kyseessä oli harrastelijajoukkueille suunnatun liigan ottelu, johon ei tarvitse mitään sen suurempia lupia tai lisenssejä. Vaikka kyseessä ei ollut Kimin leipälaji oli hän todella hyvässä iskussa. Maaliverkot heiluivat K. Räikkösen toimesta ja ottelun päätteeksi Kimin joukkue pääsi juhlimaan voittoa. Tulosta näyttää tulevan, oli kyseessä sitten salibandyhalli tai F1-rata!

Vaikka menestystä ja kunnianosoituksia on tullut viime aikoina myös kilparatojen ulkopuolella, on katseet käännetty tiukasti kohti tulevaa F1-kautta.

Räikkönen vs. Bottas

Kuten kaikki moottoriurheilua seuraavat tietävät, tuleva kausi tulee olemaan todella mielenkiintoinen suomalaiskuskien osalta. Hyvin suurella todennäköisyydellä Kimi tulee sijoittumaan kärkisijoille kauden ensimmäisestä kilpailusta lähtien, jos ja kun Ferrari pystyy tarjoamaan hänelle nopean ja luotettavan auton.

image01

Enää ei kuitenkaan ole varmaa, että Kimi on kauden päätteeksi eniten pisteitä kerännyt suomalaiskuski. Valtteri Bottaksen Mercedekselle siirron myötä kilpailu Suomen nopeimman kuskin tittelistä muuttui todella mielenkiintoiseksi. Kaikki tietävät, että molemmat suomalaisista kuskeista ovat nopeita, mutta tulevalla kaudella myös Bottaksen alta löytyy laadukas ja luotettava auto.

Kun tieto Bottaksen siirrosta tuli julki, alkoi vedonlyöntisivuilla käydä kova kuhina. Kertoimet lähtivät elämään ja spekulaatiot tulevan kauden mestarista kävi kuumina. Ennen kauden alkua lähes jokaisella sivustolla annetaan korkeampia kertoimia Kimin mestaruudelle kuin Valtterin. Bottas on siis monen silmissä ensi kaudelle se menestyneempi suomalainen F1-kuski. Tähän vaikuttaa tietenkin myös se, että Mercedes on menneinä kausina pystynyt tarjoamaan kuskeilleen paremman auton kuin Ferrari. Nettikasino247 on listannut parhaimmat vedonlyöntisivut, joissa voi asettaa vetoja jo ennen F1-kauden alkua. Pelkästään jo kertoimia vertailemalla huomaa sen, että mikään ei ole vielä kirkossa kuulutettua.

Voimasuhteet ovat siis muuttuneet ja palkintopallilla voi komeilla kaksi suomalaista useammassakin osa-kilpailussa. F1-historiassa ollaan päästy todistamaan kolme kertaa tilannetta, jossa kaksi suomalaista nousee palkintokorokkeelle samassa kilpailussa. Kimi ja Valtteri voivat kuitenkin tulevana kautena tehdä historiaa siinä, että he sijoittuvat kahdelle korkeimmalle korokkeelle samassa kilpailussa. Sitä ei vielä ole päästy todistamaan, mutta tänä vuonna sen toteutuminen on lähempänä kuin koskaan.

Mielenkiintoinen kausi edessä

Edessä on todella mielenkiintoinen kausi niin Kimin kuin Valtterinkin kohdalla. Jos tapahtuneet kuskien vaihdot eivät vielä ole tarpeeksi sekoittaneet pakkaa, niin uudet sääntöuudistukset sen varmasti tekevät.

Vaikka esimerkiksi Lewis Hamilton on ollut parina viime kautena todella kovassa iskussa, ei hänenkään menestyminen tulevana kautena ole varmaa. Sääntöuudistukset tekevät kokeneenkin kuljettajan työstä haastavaa ja se avaa toisaalta menestysmahdollisuuksia muille. Mukaan on tullut uusia ja nälkäisiä kuskeja, joilla on varmasti hurja näyttämisen halu.

image00

Kimi tulee olemaan vahvoilla tulevana kautena siinä mielessä, että hän on jo kokenut kettu. Räikkönen on päässyt todistamaan jo monia sääntöuudistuksia, joten sopeutumisen ei pitäisi tuottaa ongelmia hänelle. Räikköselle ei myöskään kasata ylimääräisiä menestyspaineita tallin puolesta, sillä kaikki tietävät hänen vahvuutensa, heikkoutensa ja myös värikkään persoonan tuomat sivutuotteet.

Suuri kysymysmerkki on Kimin menestyksennälkä. Vieläkö hänellä riittää motivaatiota kehittää autoa ja ylittää itsensä viikko toisensa jälkeen. Vieläkö F1-sirkus antaa Kimille enemmän kuin ottaa? Sitä ei tiedä kukaan muu kuin Kimi itse. Varmaa kuitenkin on se, että edessä on yksi mielenkiintoisimmista F1-kausista mies muistiin.